Çevre ve Ekonomiye Katkı Sağlayacak Olan Depozito Sistemi 2026 Yılında Türkiye Genelinde Uygulanacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sistemin çevre dostu özelliklerinin yanı sıra ülke ekonomisine de katkı sunacağını dile getirdi. Depozito sistemi, büyük bir çevre atılımının yanı sıra her yıl 500 milyon avrodan fazla ekonomik katkı sunacak. Bu sistem, yeni yatırımların ve yeşil büyümenin önünü açacak dedi.
Bakan Kurum, Depozito İade Sistemi’nin 2026 yılının başında tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanacağını duyurdu.
“TÜM TÜRKİYE’DE YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”
Depozito İade Sistemi, pilot uygulamalardan elde edilen olumlu sonuçların ardından çeşitli illerde hayata geçirildi. Erzurum, Samsun, Mersin, Gaziantep, Konya ve İzmir’de uygulamanın başlatıldığını belirten Bakan Kurum, “Öncelikle 7 bölgemizde 7 il merkezinde kurulumu tamamlayacağız. Ardından tüm il ve ilçelerde makine kurulumlarını bitireceğiz. 25 milyar şişeden daha fazlasını kapsayacak şekilde sistemi tüm Türkiye’ye yaygınlaştıracağız,” şeklinde konuştu.
HEM DOĞAYA HEM EKONOMİYİ ETKİLEYECEK
Depozito İade Sistemi, sadece çevreyi korumakla kalmayacak, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı da destekleyecek. DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) markası altında yürütülen uygulama ile vatandaşlar cam, metal ve plastik şişeleri özel makinelere teslim ederek, doğayı koruyacak ve teşvik bedeli kazanacak. Teşvikler, market veya kafe harcamalarında kullanılabileceği gibi başkalarına transfer edilebilecek.
SİSTEM İLK SAKARYA’DA TEST EDİLDİ
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, Depozito İade Sistemi’nin Sakarya’da başarıyla test edildiğini belirtti. Pirinççi, “Yılda 25 milyardan fazla atığın tamamını geri dönüştürmek istiyoruz. Bu sistem, Türkiye’nin atık ithalatını da azaltacak,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, çevre dostu uygulama yerli ve milli teknolojiyle geliştirildiği için dışa bağımlılığı azaltacak.