Sınıf bilinci herkese lazım

Müjde Işıl –

Geçtiğimiz yıl Adana Altın Koza Film Festivali’nde prömiyeri yapılan ve En İyi Senaryo Ödülü alan “Döngü”, sınıf bilinci eksikliği olan bir gündelikçinin gerçeklerle yüzleşmesini konu ediniyor. 2024’ün en başarılı yerli yapımlarından biri olan bu film, vizyona girmemesine rağmen Başka Sinema’nın özel gösterimlerinde seyirciyle buluşuyor. Filmin detayları senarist/yönetmen Erkan Tahhuşoğlu tarafından paylaşıldı.

– Filmi Yönlendiren Etmenlerin Nelerdi?

Uzun yıllar süren çalışma hayatımda yaptığım gözlemler, ülkemizde çalışan kesim arasında ciddi bir sınıf bilinci eksikliği olduğunu ortaya koydu. Birçok beyaz yakalı çalışanın bile işçi olduğunun farkında olmadığı tuhaf bir durumla karşılaştım. Ayrıca, iş hayatında sıkça duyduğumuz “Ekmeğini yediğimiz yer” gibi ifadeler, aslında işçi sınıfının gerçek sınıf bilincini örten yanılsamalardan biriydi. Bütün bu gözlemler ve endişeler, beni bir sınıf hikayesi anlatmaya yönlendirdi.

– Kötülük, Sınıf Çatışması İle Nasıl İlişkilendiriliyor?

Gerçek hayatta, insanların genellikle kendilerini saf kötü olarak görmeyeceklerine inanıyorum. Herkes kendisinin iyi bir insan olduğunu düşünür. Ancak sınıfsal aidiyetler ve bu aidiyetlerden kaynaklanan refleksler, davranışlarımızı şekillendirir. “Döngü”de, işte bu sınıfsal reflekslerden doğan kötülükleri ve kötücüllükleri ele alıyorum. Karakterlerin iyi ya da kötü oluşu beni ilgilendirmiyor. Ayten ve oğlu Ergin belki saf kötü değiller, ancak kendi pozisyonlarını korumak adına gösterdikleri refleksler, başkalarına zarar veren bir kötülüğü ortaya çıkarıyor.

– Vizyon Yerine Özel Gösterimler ve Dijital Platform Tercihi

Son yıllarda, özellikle pandemi sonrası seyirci alışkanlıklarının değişmesiyle filmlerin sinemada izlenme oranları önemli ölçüde azaldı. Bu durum, bağımsız sinemacıların filmlerini sinemada izlettirme konusunda zorluklar yaşamasına neden oldu. Bu nedenle, “Döngü” filminde, Başka Sinema dağıtımıyla seyirciye doğrudan ulaşmayı tercih ettik ve ekonomik sebeplerden dolayı özel gösterimler ve dijital platformları tercih ettik.

‘Serpil’i Düşünerek Yazdım’

Sevim karakterine can veren Serpil Gül’ün mükemmel performansı var. Senaryoyu yazarken Sevim karakteri için Serpil’i mi düşündünüz?

Aslında, senaryonun başında Serpil aklımda değildi, ancak senaryoyu geliştirirken onunla tanıştık. Bir moodvideo çalışması sırasında beraber çalıştık ve daha sonra Sevim karakterini canlandırması kararlaştırıldı. Bu noktadan sonra, senaryo yazım sürecinde Sevim’i Serpil’in oynayacağını düşünerek ilerledim. Uzun bir prova sürecinden sonra, ikimiz de sette bu avantajdan yararlandık.

Related Posts

Maarif Platformu’ndan ‘Eğitime Yeniden Ruh Üfleme ve Diriliş Çağrısı’ çalıştayı: En geniş katılımlı buluşmalardan biri olarak tarihe geçti

Maarif Platformu, İstanbul’da 26 Haziran’da çalıştay toplantısı düzenledi. Daha önce de Bursa’da 25 Mayıs’ta bir çalıştay düzenlenmişti. Çalıştaylar zinciri, Türkiye’nin eğitim sahasında son yıllarda gerçekleştirilen en geniş katılımlı, çözüm odaklı ve etkili buluşmalarından biri olarak tarihe geçti.

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 24 saatlik hata tespit raporu yayınlandı! İşte güncel veriler

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki 24 saatlik güncel veriler yayınlandı. Peki, bugün 25 Haziran Çarşamba Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 26 Haziran Perşembe yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

Yılın ikinci Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2025-YÖKDİL/2) 27 Temmuz’da düzenlenecek. İlk başvuru sürecini kaçıran adaylar için YÖKDİL geç başvuru tarihi ve ücreti belli oldu. Peki, YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ 19 HAZİRAN – CANLI || Datça’da sabah korkutan deprem! Deprem mi oldu? Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler listesi 19 Haziran 2025 AFAD ve Kandilli tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bu bağlamda özellikle “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabı sıkça sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki son olarak Muğla Datça açıklarında saat 05.38’de 3.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 19 Haziran listesi…

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 4 gün tatil ihtimali var! 15 Temmuz’da, resmi daireler ve bankalar kapalı mı, açık mı?

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 15 Temmuz’da, resmi daireler ve bankalar kapalı mı, açık mı?15 Temmuz 2025e bir aydan kısa süre kalmasıyla birlikte bu sorunun cevabı da merak edilip araştırılıyor. Öte yandan 15 Temmuz’un hafta sonu ile birleşip 4 gün tatil olma durumu da en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Peki, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü bu yıl hangi güne denk geliyor, 4 gün tatil olur mu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte resmi tatille ilgili detaylar…

DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınav giriş belgeleri belli oldu mu?

21 Mayıs’ta başlayan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları, 2 Haziran itibarıyla sona erdi. Peki, DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınav giriş belgeleri belli oldu mu?