Deepfake videolarını tespit etmek zorlaşıyor! Gerçekçi kalp atışları

Deepfake Videolarının Yapay Zeka ile Tespit Edilmesi Gerekebilir

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe verici bir durum oluşturuyor.

Bu videolar, bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle ortaya çıkıyor. Her ne kadar bu teknoloji, kişilerin yüzlerini eğlenceli amaçlarla değiştiren uygulamalarda kullanılsa da, aynı zamanda insanların itibarını zedelemek amacıyla da kullanılabiliyor.

Independent Türkçe’nin haberine göre, deepfake videoları, insanların itibarını zedelemek veya cinsel içerikli sahte videolar oluşturmak için kullanılabilecek bir tehlike oluşturuyor. Bu tür videoların gerçek olup olmadığını belirlemek için kullanılan ileri teknolojilerden biri ise kalp atışlarının incelenmesi.

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı bir araç, deri yoluyla ışık değişimlerini izleyerek nabzı ölçebiliyor. Bu araç, çevrim içi hekim randevularının yanı sıra deepfake videolarını tespit etmek için de kullanılabiliyor.

30 Nisan’da Frontiers in Imaging dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, deepfake videolarda artık gerçeğe yakın kalp atışları oluşturulabiliyor.

Bilim insanları, videolarda nabız hızını otomatik olarak analiz edebilen bir deepfake dedektörü geliştirilmesi için çalışmalara başladı. Sonuçlar oldukça başarılıydı, rPPP tabanlı araç, EKG kayıtlarıyla karşılaştırıldığında dakikada yalnızca iki-üç atım farkıyla çalıştı.

Bu araç, deepfake videolarda kalp atışı eklenmemiş olsa bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algılayabiliyor. Bilim insanları, deepfake videolara kalp atışlarının kasten eklenmesi yanı sıra kaynak videodan da geçebileceğini belirtiyor.

Almanya’daki Humboldt Üniversitesi’nden araştırmacı Peter Eisert, deepfake videoların gerçek görüntülerden üretilebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Geliştirilen deepfake’ler her geçen gün daha gerçekçi hale geliyor ve iki yıl önce etkili olan dedektörler artık yetersiz kalabiliyor.”

Araştırmacılar, deepfake videoları saptamanın farklı yolları olduğunu savunuyor. Örneğin, sadece nabız hızını değil, yüzdeki kan akışını detaylı olarak inceleyen dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, “Kalp atışları sırasında kan yüzdeki damarlardan geçerek dağılıyor ve bu süreçte gerçek videolarda gözlenebilecek küçük gecikmeler vardır” diyor.

Ancak bilim insanlarına göre, deepfake videoları tespit etmenin nihai çözümü, dedektörlerden ziyade bir görüntünün değiştirilip değiştirilmediğini belirlemeye yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

“Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmekten ziyade, bir görüntünün değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojilere odaklanmadığımız sürece, deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşacak.”

Related Posts

Milyonlarca kişi tarafından kullanılan uygulama, önemli bir özelliğini kapatıyor

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kimlik doğrulama ve parola yönetimi için tercih edilen Microsoft Authenticator, yaz aylarında parola saklama ve otomatik doldurma özelliklerini aşamalı olarak devre dışı bırakacak.

Tuğlalar elektrik depoluyor! İnşaatta enerji devrimi

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Geleneksel kırmızı tuğlalar, enerji depolama kapasitesine sahip süper kapasitörlere dönüştürüldü. Bilim insanları, bu yenilikçi teknolojinin binaları hem enerji depolayan hem de üreten …

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

İnce yapılı iPhone 17 Air için Apple’ın planları var

Apple, yeni bir tasarımla sunmayı planladığı iPhone 17 Air modeli için yeni bir iddia ortaya atıldı. Telefonun bataryası 1 günü çıkartamayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir