Güneş Sistemimizde yeni bir cüce gezegen keşfedildi!

Güneş’in Etrafında Dönen Yeni Bir Cüce Gezegen Keşfedildi!

Güneş’in çevresinde dönerken gezegen sıfatına tam olarak ulaşamayan pek çok cüce gezegen bulunmaktadır. Pluton’un yakınlarında tespit edilen ve sonradan fark edilen yeni cüce gezegen, bu kategorideki en büyüklerden biri olabilir. Ayrıca, bu cüce gezegenin Güneş etrafındaki yörüngesi, bizim gezegenimizin yörüngesini kıskandıracak kadar geniştir.

Yeni keşfedilen bu cüce gezegene 2017 OF201 adı verildi; Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi, bu cisim hakkında bilgileri 21 Mayıs’ta kataloğuna ekledi. Sınıflandırma sonucunda gezegenin genişliği 470 ila 820 kilometre arasında değişmektedir. Üst sınır, bu cüce gezegeni Mars ile Jüpiter arasında bulunan ve 952 kilometre çapıyla en büyük asteroit olan Ceres ile aynı kategoriye sokmaktadır.

İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde araştırmacı olan Sihao Cheng liderliğindeki gökbilimciler ekibi, 2017 OF201’i ilk kez arşiv görüntülerinde fark etti ancak nesne resmi olarak şimdiye kadar bir trans-Neptünyen nesne (TNO) olarak kabul edildi. TNO’lar, Güneş Sistemi’nde Neptün’ün ötesinde, yani Dünya’dan 30 kat daha uzakta yer alan cisimlerdir.

Ancak 2017 OF201, uzak TNO’lar arasında bile olağanüstü bir yapıya sahiptir. Bu durumun nedeni, cüce gezegenin yörüngesinin Güneş’ten 838 astronomik birime kadar uzak olmasıdır. Bu durum, yeni cüce gezegenimizi Neptün’den yaklaşık 30 kat daha uzak hale getirmektedir. EarthSky’e göre, 2017 OF201, en yakın olduğunda bile Güneş’e 45 AU mesafede olabilmektedir.

Bu durum, Kuiper Kuşağı’ndaki cisimlerin garip bir şekilde kümelendiği varsayılan, uzak dünya teorisini (9. Gezegen) getiriyor. Bu olguyu açıklamak için farklı teoriler öne sürülmüştür (yerçekimsel etkisi olan bir enkaz halkası veya hatta bir ilkel kara delik gibi) ancak hiçbiri insanlığın ilgisini Güneş Sistemi’ndeki diğer dünyalarından bu kadar uzak ve hiç görülmemiş bir uzak gezegen kadar çekmemiştir.

  1. Varsayılan olarak, bir gezegen varsa, Dünya’nın kütlesinden biraz daha büyük olmalı ve yaklaşık 7,400 yıllık bir yörünge periyoduna sahip olmalıdır. Kataloğa cüce gezegen olarak eklenen 2017 OF201, oldukça büyük olsa da 9. Gezegen olacak kadar büyük değildir. Ancak, gökbilimcileri heyecanlandırmaya devam eden bu tür keşifler devam etmektedir. Geçtiğimiz ay, farklı bir gökbilimci ekibi Neptün’ün ötesinde yavaş hareket eden başka bir nesne keşfetmişti.

Related Posts

Uzay boşluğunda teknoloji şovu

Uzay araştırmalarında çığır açan bir yenilik, bilim insanlarının ve astronotların uzay boşluğundaki çalışmalarını kökten değiştirdi. 3D baskı teknolojisi, uzay görevlerinde malzeme temini ve onarım gibi kritik sorunlara çözüm sunarak, insanlığın …

Haziran ayında PlayStation’da en çok indirilen oyunlar açıklandı

Sony, geçtiğimiz ay en çok indirilen PS oyunlarını açıkladı.

Tesla’dan bir ilk: Sürücüsüz araç sahibine teslim edildi

Otoban ve ara sokaklardan geçen sürücüsüz araç, yolu başarıyla kat etti

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

Analig Atletizm Grup Şampiyonası heyecanı Denizli’de yaşandı

Anadolu Yıldızlar Ligi Atletizm Grup Şampiyonası, Denizli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti Albayrak Atletizm Sahasında 10 ilden 350 sporcunun mücadele ettiği şampiyona sonunda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.

iOS 26, eski iPhone’ları nasıl etkileyecek?

Apple’ın iOS 26’yı tanıtmasının ardından beta sürümü yayınlandı. iOS 26, iPhone 11’leri ve iPhone 12’leri nasıl etkileyecek?