Kentsel dönüşüm yolu engellerle dolu: Yıkıldı yıkılacak bin 200 bina var

İstanbul’da Deprem Riski Altındaki Bin 200 Tabut Bina

İstanbul’da her an yıkılabilecek durumda olan bin 200 tabut bina bulunmaktadır. Ayrıca, 2000 öncesinde inşa edilen ve riskli olarak kabul edilen bina sayısı da yaklaşık 800 bin civarındadır. Bu durum, milyonlarca İstanbullunun deprem sonrası evlerine güvenle girmekte zorluk çekmesine neden olmaktadır.

Çözüm: Kentsel Dönüşüm

Risk altındaki tabut binaların yanı sıra büyük bir depremde yıkılma riski taşıyan eski yapılar için önerilen öncelikli çözüm kentsel dönüşümdür. Ancak, kentsel dönüşüm süreci birçok engelle karşı karşıyadır. Gayrimenkul Hukuku Derneği Kurucu Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşümde yaşanan süreç yönetimi tıkanıklıkları ve yargılama süreçlerinin önemli sorunlar olduğunu belirtmiştir.

Milli Seferberlik Çağrısı

İstanbul için deprem konusunda uzmanlar, milli seferberlik çağrısı yapmaktadır. Şehir Plancısı Prof. Dr. Murat Yalçıntan, “İstanbul deprem master planıyla hangi bölgelere öncelikli müdahale edilmesi gerektiği ve hangi bölgelerdeki yapıların öncelikli olarak yenilenmesi gerektiği belirlenerek risk azaltılabilir.” şeklinde konuşmuştur.

Ada Bazında Dönüşüm

Kentsel dönüşüm modeli için uzmanların farklı önerileri bulunmaktadır ancak ortak bir çağrı vardır: “Bina bazında değil ada bazında dönüşüme geçilmelidir.” Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, dönüşümün bina bazında değil ada bazında yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Şehrin yeniden planlanması gerekmektedir, çünkü bugün dahi deprem olmadan bir yerden bir yere gidilemeyecek durumlar mevcuttur.” demiştir.

Related Posts

AKP’li belediyenin paraları kahve sunumlarına gitmiş

AKP’li Ahmet Cin’in yönettiği Pendik Belediyesi’nin 2024 yılı harcamalarının yeni detayları ortaya çıktı. Pendik Belediyesi’nin milyonlarca liraya 36 bin adet termos, 5 bin fincan seti ile 50 bin kahve seti ve tepsi aldığı ortaya çıktı.

2 ay sonra zorunlu olacak, marketlerde yeni dönem başlıyor

Gıda satışı gerçekleştiren işletmelerde ve toplu tüketim yerlerinde ‘gıda işletmesi karekodu’ kullanımı zorunlu kılındı. Resmi Gazete’de yer alan karar ile aralarında marketlerin de bulunduğu gıda satışı gerçekleştiren tüm işletmelerin 60 gün içerisinde, müşterilerin görebileceği alanda karekod bulundurması gerekecek.

Sırrı Süreyya Önder’in cenazesi Meclis’e neden getirilmedi?

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in cenazesinin TBMM’ye neden getirilmediği belli oldu.

Vatikan’da yapılan ilk tur oylamada yeni papa seçilemedi

Vatikan’da yapılan ilk tur oylamada yeni papa seçilemedi

Maradona’nın ölümüne ilişkin dikkat çeken gelişme: Yeni belgeler ortaya çıktı

Arjantin’in efsane yıldız futbolcusu Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında dava dosyasına yeni 300 tıbbi belge ve 500’den fazla e-posta konuldu. Ulusal basında yer alan haberde, savcılığın talebi doğrultusunda Buenos …

Tanju Özcan Meclis komisyonunda konuştu: Çarpıcı istifa açıklaması

Kartalkaya’daki otel yangınını araştırmak için kurulan Meclis araştırma komisyonunda konuşan Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bir kurum da ‘sorumlu benim kardeşim’ desin cesurca. Size yeminle söylüyorum, şerefimle yemin ediyorum. Şu olay, Bolu Belediyesi’nin sınırı içerisinde olsaydı aynı gün istifa etmiştim” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir