Orta Doğu’daki savaş piyasaları vurdu: ABD’nin İran hamlesi ne olacak? Gözler Trump’ta…

“`html

Jeopolitik Riskler ve Ekonomik Gelişmeler Piyasaları Zorluyor

Dünya genelindeki enflasyon oranları ve ekonomik büyüme gibi önemli makroekonomik verilerde belirsizlikler, jeopolitik risklerin etkisiyle birleşerek varlık fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Özellikle ABD’nin İran ile İsrail arasında süregelen çatışmalara müdahale edebileceği yönündeki endişeler, yatırımcıların daha temkinli davranmasına neden oluyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile müzakereler hakkında bir karar vereceğini ve bunun iki hafta içerisinde olacağını ifade etti. Leavitt, “Eğer diplomaside bir fırsat varsa, Başkan bu imkanı değerlendirmekten yanadır; ancak güç kullanma hususunda da tereddüt etmeyecektir.” demek suretiyle durumu özetledi.

İran - İsrail çatışması

FED Ekonomik Öngörülerini Güncelledi

ABD Merkez Bankası (Fed), gerçekleştirdiği son toplantısında politika faiz oranını sabit tutarken, güncellenen ekonomik projeksiyonlar dikkat çekti. Banka, yılsonu çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyon tahminini yüzde 2,8’den yüzde 3,1’e yükseltirken, büyüme projeksiyonunu ise yüzde 1,7’den yüzde 1,4’e düşürdü. Yılsonu faiz tahmini ise %3,9 olarak belirlendi.

Trump, Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü ve Powell’ın ülkeye “yüzlerce milyar dolara mal olduğunu” öne sürdü. Faiz oranlarının %2,5 daha düşük olması gerektiğini vurguladı.

Trump, Avrupa’da birçok kez faiz indirimi yapılmışken ABD’de hiç olmadığını belirterek, burada enflasyonun düşük olduğunu ifade etti ve Powell’ı “çok geç” diyerek nitelendirdi.

FED Ekonomik Projeksiyonları

ABD Piyasalarda Negatif Açılış

Bu gelişmeler ışığında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,40 seviyesinden işlem görürken, altın fiyatları %0,4’lük bir düşüşle 3.357 dolardan alıcı buluyor. İsrail ile İran arasındaki gerginliğin artığı 13 Haziran tarihinde Brent petrolün varil fiyatı 76,3 dolara yükselerek şubattan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı, ancak şu anda %1,9’luk bir düşüşle 75,8 dolarda işlem görmekte.

Dün %0,2 azalarak 98,7 seviyesini gören dolar endeksi, bugün %0,1’lik bir düşüşle 98,6 seviyesinde seyrediyor. Piyasalar, “19 Haziran” (Juneteenth) federal tatili nedeniyle kapalıydı ve vadeli endeksler olumsuz bir başlangıç yaptı.

ABD Piyasalarda Negatif Başlangıç

Avrupa Borsalarında Satış Dalgası

Avrupa borsaları dün satıcılı bir seyir izledi. İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini piyasa beklentilerine uygun şekilde %4,25 seviyesinde sabit tuttu. BoE, Orta Doğu’daki çatışmaların enerji fiyatlarındaki artışı tetikleyerek enflasyonist baskılara sebep olabileceğini kaydetti. Ayrıca ABD’nin gümrük tarifelerinin ticarette yarattığı belirsizlikler, şirketleri temkinli hareket etmeye yönlendiriyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avro Bölgesi’nin yüksek tarifeler, ticaret belirsizlikleri ve jeopolitik riskler ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Dünkü kapanışta, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,58, Fransa’da CAC 40 %1,34, Almanya’da DAX %1,12 ve İtalya’da FTSE MIB %1,21 düşüş gösterdi. Avrupa’da vadeli kontratlar karışık bir seyir ile yeni güne başladı.

Avrupa Borsalarında Düşüş

Asya Borsalarında Alış İvmesi

Asya borsalarındaki genel görünüm, Japonya hariç alış ağırlıklı. Çin, Haziran ayında gösterge kredi faiz oranlarını sabit tutarken, Japonya’da ise çekirdek enflasyon, Mayıs ayında beklentileri aştı. Japonya Merkez Bankası, Haziran ayı para politikası toplantısına dair tutanakları yayımlayarak, ekonomik toparlanmanın bazı alanlarda zayıflık belirtileri gösterdiğini belirtti.

Japonya’daki Nikkei 225 endeksi yatay seyir izlerken, Güney Kore’deki Kospi endeksi %1,2, Çin’deki Şanghay bileşik indeks %0,1, Hong Kong’daki Hang Seng endeksi ise %1,2 artış gösterdi.

Asya Borsalarında Alış

Türkiye’de Merkez Bankası’nın Faiz Kararı İzleniyor

Borsa İstanbul’da dün satış ağırlıklı bir görünüm hâkimken, BIST 100 endeksi %1,02 değer kaybederek 9.102,02 puandan kapandı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı kontrat ise %0,6’lık bir artışla 10.223,00 puanda işlem gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale oranını %46 seviyesinde sabit bıraktı. Ayrıca, gecelik borç verme faiz oranını %49’da ve borçlanma faiz oranını %44,5’te tutarak istikrar sağlamaya çalıştı.

PPK duyurusunda, Mayıs ayındaki enflasyon eğiliminin gerilediği görülmüş olup, öncü verilerin bu düşüşün Haziran ayında devam etmekte olduğunu gösterdiği ifade edildi. Jeopolitik gelişmelerin ve artan korumacılığın dezenflasyon sürecine olası etkileri izlenmeye devam edilecek.

Dolar/TL, dün %0,2 artarak 39,6200 seviyesinden kapanırken, bugün bankalararası piyasalarda %0,1’lik bir yükselişle 39,6500’den işlem görüyor.

Analistler, bugün Türkiye’de konut fiyat endeksi ve tüketici güven endeksi, ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi ve Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi gibi önemli verilerin takip edileceğini belirtirken, BIST 100 endeksi için 9.000 ve 8.900 puanın destek, 9.200 ile 9.300 seviyelerinin direnç konumunda olduğu bilgisi verildi.

TCMB Faiz Kararı

Bugün Piyasalarda Takip Edilecek Veriler

  • 09.00 Almanya, Mayıs ayı Üretici Fiyat Endeksi
  • 09.00 İngiltere, Mayıs ayı Perakende Satışlar
  • 09.40 Japonya, BoJ Başkanı Ueda’nın konuşması
  • 10.00 Türkiye, Nisan ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu
  • 10.00 Türkiye, Mayıs ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi
  • 10.00 Türkiye, Haziran ayı Tüketici Güven Endeksi
  • 10.00 Türkiye, Mayıs ayı Konut Fiyat Endeksi
  • 15.30 ABD, Haziran ayı Philadelphia Fed İmalat Sanayi Endeksi
  • 17.00 ABD, Mayıs ayı Öncü Endeks
  • 17.00 Avro Bölgesi, Haziran ayı Tüketici Güven Endeksi

“`

Related Posts

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

Düşük faiz Euro Bölgesi’nde şirketlere verilen kredileri artırdı

Faiz indirimleri, bankaların Euro Bölgesi’ndeki şirketlere verdiği kredilerin artmasını sağladı.

Türkiye’nin ihracatı mayısta arttı

Türkiye’nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 24 milyar 817 milyon dolar, ithalatı yüzde 2,7 artışla 31 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

CHP’li Özgür Karabat’tan ekonomiye uyarı: Yolun sonu ödemeler dengesi krizidir

“AKP akıl tutulmasına devam eder ve hukuksuzlukları sürdürürse, Türkiye geri dönülemez bir sürece girecek”

Yeniçağ Gazetesi: AKP, dünyaya tarım nasıl bitirilir dersi veriyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti; AKP, DÜNYAYA TARIM NASIL BİTİRİLİR DERSİ VERİYOR! Son 20 yılda 27,8 milyon dekar tarım arazisi imara açıldı, 600 bin çiftçi de üretimden çekildi. Geriye kalan üreticiler de bir yandan zirai don, diğer yandan …