Sıcak havalarda artan “Salmonella” bakterisine dikkat

Sıcak Havalarda Artan Salmonella Bakterisine Dikkat!

Medipol Sağlık Grubu’nun açıklamasına göre, piknik ve açık hava etkinliklerinin vazgeçilmezi yaz aylarında besin zehirlenmelerine neden olan Salmonella bakterisi tehlikesi artıyor.

Medipol Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, açıklamada yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte Salmonella bakterisinin daha sık karşılaşıldığını belirtti.

Öztürk, “Salmonella, çoğunlukla bağırsak enfeksiyonlarına yol açan 2 binden fazla alt türe sahip bir bakteridir. Besin zehirlenmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.” dedi.

Bu Belirtilere Dikkat!

Salmonella bakterisinin bulaşma yollarını anlatan Öztürk, “Sıcak ve nemli ortamları tercih eder ve özellikle çürümüş veya yeterince pişirilmemiş gıdalarda hızla çoğalır. Ağız yoluyla dışkıdan bulaşan bu bakteri genellikle hayvanlar ve insan bağırsaklarında bulunur. Kontamine olmuş eller ve gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşır. Enfekte olduktan sonra belirtiler genellikle 2 ila 3 gün içinde ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.

Öztürk, hastalarda genellikle bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler olduğunu belirterek, “Bu belirtiler ortaya çıktığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Hastalık çoğu zaman tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşse de özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi sıvı kaybına neden olabilir, bu durumda hastaneye yatış gerekebilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.


“Kaynağı Belli Olmayan Sulardan İçilmemeli”

Uzman Dr. Öztürk, piknik veya doğa etkinliklerinde kaynağı belirsiz suların içilmemesi gerektiğini belirterek, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyice pişirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Öztürk, kişisel hijyenin bulaşmayı engellemede kritik olduğunu vurgulayarak, “Eller yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır. Çiğ etle sebze ve meyvelerin temasından kaçınılmalı, kesme tahtaları ayrılmalı ve gıdalar uygun bir şekilde buzdolabında saklanmalıdır.” dedi.

Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirten Öztürk, “Çiğ eti kesilen tahtaları iyice temizlemeden sebze veya meyve doğranmamalıdır, aksi halde evde de bakterinin yayılmasına neden olunabilir.” uyarısında bulundu.

Öztürk, sebzeler, meyveler, baharatlar ve atıştırmalıklarda kontaminasyonun meydana gelebileceğini, son zamanlarda bu tür gıdalardan kaynaklanan salgınların görüldüğünü hatırlatarak, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Stent korkusu hayatınıza mal olabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Kalp damar tıkanıklıklarında kullanılan ve internet sayesinde popülerleşen ilaç kaplı balonlar, pek çok hastanın umudu haline geldi. ‘Bana stent takmayın, mutlaka balon yapın’ ısrarının faturası, damarlar için ağır olabilir” dedi.

Profesör Doktor, hemen bırakın diye uyardı: Bu yapıdaki ilaçlar kalp krizine neden oluyor

Günümüzde milyonlarca insan, vitamin ve bitkisel takviyeleri sağlıklı kalmak amacıyla kullanıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin bazı formlarının ciddi kalp rahatsızlıklarına yol açabileceğini söylüyor. ABD’li kardiyolog Dr. Evan Levine, özellikle jel kapsül formundaki takviyelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Alzheimer’a karşı günde tek bir hap umudu: İnsanlarda test ediliyor

Alzheimer’a karşı geliştirilen yeni nesil bir ilaç, hastalığın tedavisinde ezber bozacak bir mekanizma sunuyor. Beyindeki stres hormonunu hedef alan ilaç, hafıza üzerindeki olumlu etkileriyle dikkat çekiyor.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Tehlike çanları çalıyor: Türkiye ve dünyada hızla artıyor

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.