Tehlike çanları çalıyor: Türkiye ve dünyada hızla artıyor

Obezite Sorunu ve Önlemleri

Modern dünyada en yaygın sağlık sorunlarından biri olan obezite, bireylerin beslenme alışkanlıklarının yanı sıra sistemli tüketim alışkanlıklarından da kaynaklanmaktadır.

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, obezitenin sebepleri, yaygınlık oranları, tedavi yöntemleri ve cerrahi müdahalenin rolü hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Gelecek yıllara dair yapılan tahminlere göre dünya genelinde obez insan sayısının 1,5 milyarı aşması beklenmektedir. Prof. Dr. Aydın, Türkiye’de de benzer bir trendin yaşandığına dikkat çekti.

Obezite Sorunu ve Yaygınlığı

Kapitalist üretim ilişkilerinin beslenme alışkanlıklarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Aydın, şu anda dünya genelinde yaklaşık 1 milyar obez insan olduğunu söyledi. 2035’e gelindiğinde bu sayının 1,5 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu durum, mevcut beslenme alışkanlıklarının obezitenin ciddi bir sağlık tehdidi olmaya devam edeceğini göstermektedir.

Türkiye’de ise obezite oranının erkeklerde yaklaşık %10, kadınlarda ise %15 civarında olduğuna değinen Prof. Dr. Aydın, obeziteyi vücut kitle indeksiyle tanımladıklarını vurguladı.

Obezite Tanısı ve Tedavisi

Obezitenin tanısında vücut kitle indeksinin belirleyici olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, farklı obezite kategorilerini açıkladı. Ayrıca, metabolik veya hormonal hastalıkların değerlendirilmesi gereken durumları da öne çıkardı.

Obezite tedavisinde cerrahi müdahalenin kesin çözüm olmadığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, öncelikle diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Cerrahi işlemlerin ise tıbbi bir karar olduğunu ve uzmanlar tarafından titizlikle belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı Yaşam İçin Kalori Dengesi

Toplumda sıkça duyulan ‘su içsem yarıyor’ gibi söylemlere de değinen Prof. Dr. Aydın, kalori dengesinin önemini vurgulayarak, zayıflamanın temelinde yatan esasın alınan kalorinin harcanan kaloriden düşük olması gerektiğini açıkladı.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalbiniz bu sıcaklara dayanamayabilir!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar, kalp yetmezliği ve tansiyon gibi sorunları tetikleyebiliyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Solaryumda unutulan kadın hastanelik oldu!

Solaryumda unutulan kadın hastanelik oldu!

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.