TÜİK açıkladı: Genç nüfusta düşüş sürüyor!

Türkiye’de Genç Nüfusun Durumu: İstatistikler Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre, 2024 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 14,9’u gençlerden oluştu. Bu oranla Türkiye, Avrupa Birliği ortalamasının üzerine çıkmış durumda. Ancak genç nüfusun ağırlığının zamanla azalması bekleniyor.

Genç Nüfusun Durumu Detaylıca İncelendi

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, Türkiye’nin toplam nüfusu 2024 sonunda 85 milyon 664 bin 944 kişiye ulaştı. 15-24 yaş aralığındaki genç nüfus ise 12 milyon 763 bin 159 kişi olarak belirlendi. Gençlerin yüzde 51,2’si erkek, yüzde 48,8’i ise kadınlardan oluştu. 1950 yılında yüzde 20,8 olan gençlerin oranı, 2024’te yüzde 14,9’a geriledi.

Nüfus projeksiyonlarına göre genç nüfusun azalma trendinin devam edeceği öngörülüyor. 2030 yılında gençlerin oranının yüzde 14,8’e, 2100 yılında ise yüzde 9,6’ya düşmesi bekleniyor.

Türkiye’nin Genç Nüfus Oranı AB Ortalamasının Üzerinde

AB üyesi ülkelerde 2024 yılı genç nüfus oranı ortalama yüzde 10,7 olarak hesaplandı. Türkiye’nin genç nüfusu bu ortalamanın oldukça üzerinde görünüyor. AB ülkeleri arasında en yüksek genç nüfusa sahip olan ülke yüzde 12,6 ile İrlanda iken, Türkiye yüzde 14,9 ile listenin başında yer aldı.

Genç Nüfus En Fazla Hangi İlde?

Genç nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 20,8 ile Hakkari olarak belirlendi. Hakkari’yi sırasıyla Şırnak ve Siirt takip etti. En düşük genç nüfus oranı ise yüzde 11,8 ile Balıkesir’de görüldü.

Gençlerin Eğitim ve İş Durumu

2024 yılı itibarıyla 15 yaşındaki gençler için beklenen yaşam süresi 63,5 yıl olarak hesaplandı. Genç kadınların erkeklere kıyasla ortalama 5,2 yıl daha uzun yaşaması bekleniyor.

Gençlerin işgücüne katılım oranı yüzde 47,2’ye yükselirken, işsizlik oranı yüzde 16,3’e geriledi. Ne eğitim ne de istihdamda olan gençlerin oranı ise yüzde 22,9’a çıktı.

İstihdam edilen gençlerin yüzde 56,3’ü hizmet sektöründe yer alırken, erkekler daha çok sanayi sektöründe çalışıyor. Kadınlar ise genellikle hizmet sektöründe çalışma tercihinde bulunuyor.

Gençlerin Mutluluk Kaynağı: Sağlık

Gençlerin yüzde 51,8’i kendilerini mutlu hissettiklerini belirtirken, mutluluğun temelinde sağlık yer alıyor. Kadınların mutluluk oranı erkeklerden daha yüksek olarak yüzde 55,4 olarak belirlendi.

İnternet kullanımı gençler arasında oldukça yaygın. Gençlerin yüzde 98,5’i mesajlaşma, yüzde 95,7’si ise sosyal medya üzerinden iletişim kuruyor.

Eğitim ve İş Memnuniyeti Önemli

Gençlerin yüzde 79,6’sı işlerinden memnun olduklarını belirtirken, yüzde 54,1’i ise kazançlarından mutlu olduklarını ifade etti. Eğitim memnuniyet oranı ise gençler arasında yüzde 65,4 olarak ölçüldü. Kadınlar, eğitim ve kazanç memnuniyetinde erkekleri geride bırakmayı başardı.

Related Posts

Borsa İstanbul yükselişe geçti

Borsa İstanbul günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 58,6 puan ve yüzde 0,61 artışla 9.599,9 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde …

Biz kime benzeriz

Yıllarca homurdandık durduk: “Türkiye, ‘ kamu diplomasisi’ nde başarılı değil…”, “Ülke, ‘ marka değeri ’ni koruyamıyor; bu nedenle de beyin göçüne engel olamıyor…”, “İletişim konusunda dünyayla rekabet edemiyoruz…”, “Ülkelerin sıralandığı ‘ yumuşak güç ’ endekslerine ya giremiyoruz ya da sonuncuyuz…” Bundan 10 sene önce bu tablonun bir gün tamamen değişeceğini söyleseler, güler geçerdik… Ancak geldiğimiz noktada ‘çifte kavrulmuş’ iletişimciler dahil, pek çok aydın ve yarı aydın şaşıp kalmış durumdalar…

12 ada için Yunanistan’dan yeni karar! Türkler akın akın gidiyordu

Türk vatandaşlarının belirli Yunan adalarına kolay vizeyle giriş yapmasını sağlayan sistem, geçen yıl olduğu gibi bu yılda uygulanacak. 2025 yaz sezonuyla birlikte 12 adayı kapsayacak şekilde genişletilen uygulama sayesinde birçok kişi yaz tatilinde …

Ekmek zammı mahkemeden döndü: Fiyatlar düşüyor

7 Şubat’ta Samsun’da ekmek fiyat tarifesi güncellenmiş ve 210 gramı 10 TL’den satılan ekmek 12,5 TL’ye yükseltilmişti. Yasal itiraz süresi olan 15 gün içerisinde Samsun Valiliği, zamlı tarifeye itiraz etti. İtiraz komisyonunda ise karar değişmedi …

Asgari ücretlinin kurbandan ne alabileceği belli oldu

Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık fiyatlarındaki artış da vatandaşlar tarafından yakından izleniyor. Peki, son 8 yıl içerisinde küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatlarında nasıl bir değişim görüldü? Bir zincir marketin 2017’den bu yana açıkladığı …

Türkiye hayvancılıkta kan kaybetmeye devam ediyor: ‘Yerli üretimi bitirdiler’

Hayvancılık sektöründeki ekonomik kriz üreticilerin borçlarını ödeyememesi nedeniyle hayvanlarını ve tarım makinelerini kaybetmelerine yol açıyor. CHP’li Ömer Fethi Gürer, mevcut tarım politikalarını eleştirerek, ithalata bağımlı bir yapının yerli üreticiyi zayıflattığını vurguladı. Krizin derinleşmesi, ülkenin hayvancılık kapasitesinin tehdit altında olduğuna dikkat çekiyor.