Yüksek kiraların gölgesinde “ortak yaşam” talebi artıyor

Yüksek Kira Bedelleri, Ortak Daire Taleplerini Artırıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son raporuna göre, aile olmayan bireylerden oluşan haneler artmaya devam ediyor. Özellikle yüksek kira bedellerine alternatif olarak ortak daireler tercih ediliyor.

Çekirdek Aile Yapısının Dışında Hanelerde Artış Gözlemleniyor

TÜİK verilerine göre, çekirdek aile yapısının dışında ve birden fazla kişiden oluşan hanelerde belirgin bir artış yaşanıyor. 2014 yılında 435 bin kişi bu tür hanelerde yaşarken, bu sayı 2023 yılında 870 bine yükseldi. Bu haneler genellikle eş, anne-çocuk veya baba-çocuk ilişkisi bulunmayan kişilerden oluşuyor.

Yüksek Kiralar Paylaşımlı Daire Tercihini Arttırıyor

İstatistiklere göre, özellikle büyük şehirlerde genç profesyoneller ve memurlar arasında paylaşımlı konut tercihi yükselişte. İstanbul gibi metropollerde kiralık ev arayanlar, maliyetleri düşürmek amacıyla beraber yaşama yöneliyor. Daireler genellikle tek bir kişi tarafından kiralanıyor ve daha sonra diğer odalar farklı kiracılara veriliyor.

Emlak Piyasasında Paylaşımlı Ev İlanları Artıyor

Son bir yılda paylaşımlı evlere olan talebin arttığını belirten emlak danışmanları, özellikle Bahçelievler, Avcılar ve Bakırköy gibi bölgelerde bu tür dairelerin popüler olduğunu aktardı. Kadıköy’de aylık 12-15 bin TL arasında değişen kiraların aksine, Esenyurt’ta bu rakam 3 bin TL’ye kadar düşebiliyor.

Yüksek kira maliyetleri, Türkiye’deki genç profesyoneller ve çalışanlar arasında paylaşımlı yaşam alanlarını yaygın hale getiriyor. Bu eğilim, özellikle büyük şehirlerdeki yaşam maliyetlerinin artmasıyla daha belirgin hale geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir